Executieve functies zijn de “baas” van je hersenen. Het zijn vaardigheden die je helpen om dingen te plannen, te organiseren en te beslissen wat je moet doen. Stel je voor dat je een schoolproject hebt. Executieve functies helpen je om te bedenken welke stappen je moet nemen, welke materialen je nodig hebt en hoeveel tijd je aan elk onderdeel wilt besteden. Ze helpen je ook om jezelf georganiseerd te houden, zodat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Dus eigenlijk zijn executieve functies als een slimme assistent in je hoofd die je helpt om je doelen te bereiken en succesvol te zijn in wat je doet.

Als de executieve functies bij kinderen niet goed ontwikkeld zijn, kunnen ze tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Hier zijn enkele mogelijke problemen die zich kunnen voordoen:

  1. Moeite met plannen en organiserenKinderen kunnen moeite hebben om taken in de juiste volgorde te zetten, deadlines te halen en hun tijd effectief te beheren. Ze kunnen moeite hebben om hun huiswerk te plannen of om zich voor te bereiden op toetsen.
  2. Problemen met aandacht en concentratieKinderen kunnen moeite hebben om hun aandacht bij een taak te houden, vooral als er afleidingen zijn. Ze kunnen snel afgeleid raken en moeite hebben om zich te concentreren op schoolwerk of andere activiteiten.
  3. Zwak werkgeheugenKinderen met zwakke executieve functies kunnen moeite hebben om informatie te onthouden en te gebruiken. Ze kunnen moeite hebben met het onthouden van instructies, het volgen van een verhaal of het onthouden van belangrijke feiten.
  4. Problemen met impulsbeheersingKinderen kunnen moeite hebben om impulsen te beheersen en hun gedrag te reguleren. Ze kunnen moeite hebben om te wachten op hun beurt, hun emoties onder controle te houden of impulsaankopen te vermijden.
  5. Moeite met flexibiliteit en aanpassingsvermogenKinderen kunnen moeite hebben om zich aan te passen aan veranderingen in plannen of routines. Ze kunnen vasthouden aan rigide denkpatronen en moeite hebben om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Het is belangrijk om kinderen met zwakke executieve functies te ondersteunen en hen te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan onder andere gebeuren door het bieden van structuur, het aanleren van strategieën voor planning en organisatie en het stimuleren van flexibel denken.

Bij Ergotherapie GRIP kunnen wij het kind spelenderwijs helpen om de executieve functies te verbeteren.

Voor meer vragen neem dan contact op via info@ergotherapiegrip.nl

Wist U dat wij ook een workshop organiseren voor scholen? Voor meer informatie ga naar www.ergotherapiegrip.nl/workshops/