Workshops

De ergotherapeuten van GRIP delen graag hun kennis. Op dit moment bevat het aanbod de volgende workshops:

Prikkels in de klas
Deze workshop is geschikt voor leerkrachten en andere professionals in het onderwijs. Bij deze workshop  wordt u geïnformeerd over sensorische informatieverwerking en op welke wijze dit invloed kan hebben op het functioneren van de kinderen in de klas. Van welke zintuigen maken we gebruik bij het leren en hoe kun je de concentratie of alertheid verhogen? Bij de workshop worden praktische tips en oefeningen aangereikt die direct in de klas geïmplementeerd kunnen worden. Wanneer heeft het inzetten van een koptelefoon of wiebelkussen nut? Wat doen we met de trend ‘bewegend leren’?  In de workshop gaan we nader in op de achtergrond en uitvoering van dergelijke adviezen.

Schrijven in de klas
In de afgelopen jaren hebben wij al op vele scholen in ons werkgebied met veel succes de workshop ‘Schrijven in de klas’ gegeven. De workshop omvat een theoretisch deel waarin nader wordt toegelicht wanneer een kind schrijfrijp is en aan welke voorwaarden (zoals zithouding, pengreep, schrijfmateriaal, liniering) moet worden voldaan om een leesbaar handschrift te mogen verwachten. Het praktische deel van de workshop bestaat uit een tweetal video’s waarbij op basis van voorgaande informatie met alle deelnemers een schrijvend kind geobserveerd wordt. Vervolgens wordt beoordeeld welke invloed de leerkracht en de ergotherapeut kunnen hebben. De workshop is geschikt voor leerkrachten vanaf groep 2.

Executieve Functies
Executieve functies zijn regelfuncties van de hersenen die noodzakelijk zijn voor doelgericht en aangepast gedrag. Het zijn functies die je nodig hebt om een opdracht te plannen, uit te voeren en af te maken en om je gedrag aan te passen in sociale activiteiten zoals samenwerken. In deze workshop vertellen we jullie alles hierover, op welke leeftijd je welke functies goed kan gebruiken en hoe deze bijdragen aan het schoolse leren. En ook interessant.. je komt te weten hoe jouw eigen profiel eruit ziet! Heel concreet krijg je inzicht in welke spellen en activiteiten bijdragen aan het verder ontwikkelen van de specifieke executieve functies. Het spelen van Halli Galli of een Escape-room blijkt ineens heel nuttig! 

Beeldschermen
Nieuw in ons workshopaanbod is de workshop ‘Beeldschermen’. Hoe ga je om met de beeldschermen in dit digitale tijdperk? Welke invloed hebben de beeldschermen nou echt op de ontwikkeling van het kind en wat is ‘gezond’?  Na een stuk theorie en bevindingen vanuit wetenschappelijk onderzoek gaat men praktisch aan de slag. Wat is het verschil tussen het op papier of het digitaal verwerken? En hoe garandeer je nou een goede uitgangshouding? Deze workshop is zowel geschikt voor ouders als leerkrachten.

Het inrichten van een workshop op maat behoort tot de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

E-learning
Naast de reguliere workshops waarin we met een groep mensen aan de slag gaan bestaat ons aanbod ook uit e-learnings voor leerkrachten. Heel praktisch en fijn om in je eigen tijd te volgen! Het aanbod bestaat uit twee e-learnings:

 • E-learning Schrijven, voor leerkrachten van groep 1 t/m 4, met daarin o.a. praktische informatie over:
  • Opbouw motoriek
  • Adequate potloodgrepen
  • Automatiseren van letters
  • Aan elkaar schrijven
  • Trucs om leesbaarder en sneller te schrijven
  • Al dan niet gebruik van hulpmiddelen
 • E-learning Prikkels, voor leerkrachten van groep 1 t/m 8, met daarin o.a. verklaringen voor het volgende gedrag:
  • Veel bevestiging vragen
  • Snel afgeleid zijn
  • Niet stil kunnen blijven zitten
  • Delen informatie overslaan
  • Vaak in conflict zijn

Iedere e-learning bestaat uit vier delen. De e-learning verloopt via een besloten Facebookgroep waar je twee maanden lid van blijft. Deelname kost €14,99 per e-learning.

Interesse, vragen of behoefte aan meer informatie? Laat het ons weten via info@ergotherapiegrip.nl!