ASITT

Sensorische integratie is het proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen. Kort gezegd; de prikkelverwerking.

De prikkels worden door onze zintuigen waargenomen en doorgestuurd naar onze hersenen.
Bij informatie afkomstig uit de zintuigen kunt u denken aan: zien, horen, tast,
evenwicht en signalen vanuit de spieren. Onze zintuigen zijn 24 uur per dag aan het werk.
Normaliter is dit een automatisch en veelal onbewust proces Echter kan verstoring kan plaats vinden na letsel in hoofd/nek gebied. Bij een verstoorde sensorische integratie/prikkelverwerking kunt u het volgende merken:

  • U heeft moeite met het filteren van achtergrondgeluiden.
  • Wanneer er teveel om u heen gebeurt raakt u het overzicht kwijt.
  • U ervaart vaak een gevoel van onrust, wordt duizelig of misselijk zonder dat u dit kunt plaatsen.

De ASITT behandelmethode is gericht op volwassenen waarbij de problemen in prikkelverwerking op de voorgrond staan, veelal tegen gevolge van een Whiplash Disorder (WAD) en/of niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Aan de hand van een intakegesprek, een screeningslijst en een aantal testitems wordt bepaald of er daadwerkelijk sprake is van problemen in de sensorische integratie.
Mits voldaan wordt aan specifieke criteria kan de beslissing genomen worden om het ASITT-traject in te zetten.

Tijdens de behandelingen leert u de principes van sensorische integratie, waardoor u inzicht krijgt in de oorzaken van uw klachten. U krijgt handvaten om beter om te gaan met de gevolgen van de verstoring in de sensorische integratie, waardoor u minder beperkingen ervaart in het dagelijks leven.

U leert verschillende methodes aan om de verstoring te minimaliseren, zoals compensatie strategieën, gewenningsoefeningen en dempingtechnieken. Ook leert u de momenten herkennen waarop u teveel of te weinig prikkels binnen krijgt zodat u hierop kan anticiperen.

Meer informatie leest u hier